Powerchair Hockey

Wat is powerchair hockey?

Powerchair hockey is een teamsport voor spelers die een elektrische rolstoel nodig hebben om te sporten. Het is de enige sport die het mensen met een fysieke beperking toelaat om aan 18km/u door een sportzaal te scheuren. We spelen met 5 spelers per team op een veld van 16 op 26 meter. Het doel van het spel? Het vaakst scoren in een goal van amper 20cm hoog!

 
Teamwork

Doordat niet iedere speler evenveel kracht heeft, moeten we nog meer samenwerken dan in andere teamsporten. We gaan zeer strategisch te werk om onze kwaliteiten zo goed mogelijk te kunnen uitspelen tegenover onze tegenstander.

Spelers die kracht genoeg hebben om een stick vast te houden, spelen met een floorball stick. Anderen spelen met een stick die aan hun rolstoel vastzit, een T-stick.

Ook wij werken met aanvallers en verdedigers: de spelers met een floorball stick scoren, de spelers met een T-stick verdedigen. De doelman is verplicht om met een T-stick te spelen. Hij mag zich vrij bewegen op het veld, maar offert zichzelf op om in het doel te staan.

 

Passie

Onze teams gaan er volop tegenaan. Het is een teamsport waar je op elkaar moet vertrouwen en inzicht een vereiste is. We zijn echte doorzetters. We loodsen elkaar door zware wedstrijden en hebben een hechte band. Dankzij de snelheden, tactiek en het teamwork, is het ook een leuke sport om naar te kijken. Supporters gaan helemaal op in de sport.

Beperkingen verdwijnen. Het is een sport vol actie waar ieder zich in kan uitleven, zowel supporter als speler.

Competitie

Momenteel wordt Powerchair Hockey gespeeld in Europa en Australië. Er zijn nationale competities, Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Sommige clubs in Europa organiseren ook vriendschappelijke tornooien. In Noord-Amerika spelen ze een variant op onze sport en in andere landen is de sport nog volop in ontwikkeling. Het is nog niet paralympisch, maar dit is wel het doel. In België bestaat Powerchair Hockey sinds 1987. De Belgische competitie telt vandaag 4 klassen met in totaal 18 teams uit 7 clubs, allemaal uit Vlaanderen. Omdat de Nederlandse competitie groter is, spelen ook heel wat Belgische teams en spelers daar mee.